De geschiedenis van Black Friday

Black Friday staat bekend om zijn lage prijzen, hoge kortingen en extreem goede deals. Niet voor niets is het de ideale dag om al je aankopen te doen. Black Friday is inmiddels een Nederland een belangrijke dag waar veel winkels aan meedoen. Maar wat is nou het verhaal achter Black Friday? En hoe is Zwarte Vrijdag eigenlijk ontstaan?

Hoe is Black Friday ontstaan?

Er heeft een aantal belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden die Black Friday hebben gemaakt tot wat het nu is. Denk hierbij aan de financiële crisis, de Thankgiving Parade van Macy’s en Franksgiving. Hieronder bespreken we alle relevante gebeurtenissen die betrekking hebben tot Black Friday.

Financiële crisis

Een belangrijk jaartal is 1869. In dit jaar werd er voor het eerst gesproken over Black Friday. De term werd destijds gebruikt om een financiële crisis aan te duiden. Black Friday werd gelinkt aan vrijdag 24 september. Deze financiële crisis was veroorzaakt door twee investeerders, genaamd Jay Gould en James Fisk. Zij wilden zoveel mogelijk goud inkopen met als doel de prijs van goud op te drijven. Echter, het verliep heel anders dan gepland en het resulteerde zelfs in een financiële crisis.

Thanksgiving Parade Macy’s

In het jaartal 1924 organiseerde winkelketen Macy’s een parade door New York te organiseren. Middels een parade wilden zij het succes van de winkelketen vieren. Daarnaast wilden zij mensen aansporen om de dag na Thanksgiving hun kerstaankopen te laten doen. Tot op heden wordt deze parade nog steeds groots gevierd.

Franksgiving

In 1939 besloot de president van Amerika Franklin Roosevelt dat Thanksgiving een week eerder gevierd moest worden. Thanksgiving wordt sindsdien op de vierde donderdag van de maand gevierd in plaats van de vijfde. Vanwege deze beslissing wordt de nieuwe dag van Thanksgiving ook wel ‘Franksgiving’ genoemd. De voornaamste reden hiervoor was, omdat er destijds sprake was van ‘The Great Despression’. Door Thanksgiving een week eerder te laten plaatsenvinden, hoopte Roosevelt dat men eerder zou beginnen met het doen van kerstaankopen. Het was dus een poging om de economie te helpen tijdens deze crisis.

Philadelphia jaren ’50 en ‘60

In de jaren ’50 en ’60 was het een puinhoop in Philadelphia rond Black Friday. Mensen meldden zich massaal ziek op de dag na Thanksgiving. Dit allemaal zodat zij eerder konden beginnen met het doen van hun kerstaankopen. In en rondom Philadelphia ontstonden grote opstoppingen, omdat iedereen zijn kerstinkopen wilden doen. Doordat de politie het enorm druk had, spraken zij over een Zwarte Vrijdag oftewel Black Friday.

Uit de rode cijfers

Rond het jaartal 1981 werd er na al die jaren eindelijk een positieve associatie gemaakt met Blac Friday. Een theorie dat retailers toentertijd veel verlies maakten. Dit werd in de boeken genoteerd met rode cijfers. Maar na de vrijdag na Thanksgiving werd er door retailers eindelijk weer winst gemaakt, wat met zwarte cijfers werd genoteerd in de boeken. Sindsdien zijn er steeds meer deelnemende winkeliers en gaan veel winkels zelfs eerder open. Consumenten gingen hierdoor zelfs naast de winkels overnachten, zodat zij als eersten kunnen genieten van alle Black Friday aanbiedingen.

Het ontstaan van Cyber Monday

Door de komst van internet zagen retailers een belangrijke trend: op de maandag na Black Friday, wanneer iedereen weer aan het werk moest, werd er online veel besteld. Om die reden is de term Cyber Monday ontstaan. Op deze dag wordt eveneens veel gekocht. Bij sommige winkels kan je nu het gehele weekend profiteren van scherpe Black Friday Deals. Om die reden wordt het weekend na Thanksgiving ook wel het Cyber Weekend genoemd.