Wat is Black Friday?

Black Friday is van oorsprong een Amerikaanse traditie en vindt plaats op de vrijdag na Thanksgiving. Inmiddels is Black Friday in Nederland enorm populair geworden en is daarmee een belangrijke dag geworden, omdat men voor zeer scherpe prijzen hun cadeaus kunnen inslaan voor Sinterklaas en Kerst.

Op Zwarte vrijdag oftewel Black Friday hebben de meeste werknemers vrij. Het wordt beschouwd als het begin van het seizoen waar men zijn kerstaankopen doet. Om alle mensen naar de winkels te lokken, maken veel winkels gebruik van speciale aanbieding. Vanwege de zeer lage prijzen vormen er enorme rijen aan kopers die buiten staan te wachten tot de winkels opengaan. Omdat er maar een beperkte voorraad is, willen de kopers niet naast de boot vissen. Vaak gaat het er heet aan toe en ontstaan er zelfs gevechten om bepaalde producten te kunnen bemachtigen.

Snel naar alle Black Friday deals

Hoe is Black Friday ontstaan?

Van oorsprong komt de naam “Black Friday” uit Philadelphia. In de jaren 50 werd de naam voor het eerst gebruikt door de politie om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte rond en in de stad op de vrijdag na Thanksgiving.

Rond 1981 kwam er een theorie dat vele winkeliers in het zwart komen te staan. Deze uitspraak is ontstaan, omdat in de boekhouding verliezen met rode inkt in de boeken werden geschreven. De theorie is onjuist, maar geeft wel aan hoe belangrijk deze periode van het jaar is voor het jaarlijks eindresultaat.

Een andere theorie is dat de week voor Thanksgiving diverse parades door Amerikanen en Canadezen werden gehouden. Sinds de 19e eeuw gingen hier grote warenhuizen op inspelen door deze parades te sponsoren. Dit was een ideale gelegenheid om vervolgens hun reclamecampagnes te lanceren. Deze parades gingen gepaard met scherpe deals en waren alleen geldig gedurende de vakantieperiode. De eerste dag van de vakantieperiode is de dag na Thanksgiving, die nu bekend staat als Black Friday. In 24 van de 50 staten is Black Friday zelfs een officiële vakantiedag.

Black Friday in Nederland

Thanksgiving wordt relatief weinig in Nederland gevierd. Black Friday is daarentegen sinds 2015 een vast begrip geworden voor de Nederlandse winkeliers. Grote winkeliers, zoals Bol.com, MediaMarkt en CoolBlue, hebben enorm bijgedragen aan de populariteit van deze dag. De afgelopen jaren doen steeds meer winkeliers mee aan deze waanzinnige koopjesdag.

Wat heb ik aan Black Friday?

Black Friday leent zich ideaal voor het doen van je Sinterklaas- en Kerstinkopen. Vanwege de scherpe prijsstelling kan je beter wachten met het doen van aankopen tot Black Friday. Je kunt namelijk veel geld besparen en alsnog de cadeaus halen die je wilt. Wij, van MijnBlackFriday, helpen je hier een handje door middel van een handig overzicht met de beste deals en de hoogste kortingen!

Snel naar alle Black Friday deals